Studio Boekenberg


graphic design

    ︎︎︎projects

    ︎︎︎︎

drukwerk
    ︎︎︎RISO-druk
    ︎︎︎prijsaanvraag
    ︎︎︎︎

contact
︎ e-mail
︎ +32 (0) 471 73 84 18


Studio Boekenberg

︎drukwerk

contact
︎ mail me
︎ +32 (0) 471 73 84 18
︎ instagram
Leuk dat je mijn kaartje hebt gekregen!

Studio Boekenberg is in 2017 ontstaan als een ontwerpstudio gespecialiseerd in publicaties. En toen kwam 2020, het jaar waarin iedereen even stilstond.

Zelf ben ik beginnen nadenken over mijn plek in de wereld en als vormgever. Ik besefte dat ik een grote verantwoordelijkheid draag voor de beslissingen die ik neem in mijn werk.

Ik ben onderzoek gaan doen over duurzaamheid: materialen, processen en de impact van de dingen die we produceren. Hoe zorg ik ervoor dat de dingen die ik in de wereld zet (boeken, tijdschriften, kaarten, affiches, e-publicaties, enz.) onze planeet ten goede komen in plaats van deze uit te putten? Het is een lang verhaal, waarover ik je graag tijdens een kop koffie meer vertel.

Heel concreet heb ik bijvoorbeeld nieuwe papiersoorten leren kennen met een veel lagere ecologische voetafdruk en nieuwe manieren van drukken en afwerken die het milieu minder schaden en het recycleren bevorderen. Ik heb het ecologisch aspect verplaatst naar de eerste stap van mijn ontwerpproces!

Naast het ontwerpen ben ik ook drukker geworden door het aanschaffen van een RISO-machine die werkt met inkt op basis van landbouwafval. Meer daarover hier en hier.

Wat te doen met je zadenkaartje

Het kaartje dat je hebt gekregen is gedrukt op papier handgemaakt in Nederland met afvalpapier en zaadjes van klaprozen en is gedrukt op mijn RISO in Deurne met rijstzetmeelinkt.

Zoek in je tuin een kale plek zonder andere begroeiing waar veel zon komt. Een beetje schaduw mag ook. Klaprozen groeien op bijna alle soorten grond, behalve als het echt heel nat is. In een bloempot binnen kan ook.

Buiten kan je zaaien in maart, april of mei zodat je hetzelfde jaar nog bloemen krijgt. Als je klaprozen in de zomer of herfst zaait, gaan ze volgend jaar bloeien.

Maak het kaartje eerst helemaal nat. Pas dan kan het papier goed oplossen zodat de zaadjes kunnen ontkiemen. Geef in het begin elke dag wat water, zodat het papier vochtig blijft.

Klaprozen hebben verder geen verzorging nodig na het zaaien. De bloemen ontwikkelen zelf weer zaadjes als ze uitgebloeid zijn. Die kan je verzamelen om ergens anders weer uit te zaaien, of je kan ze laten zitten zodat ze zich rond de planten verder uitzaaien. Je kan dus elk jaar nieuwe klaprozen krijgen van één kaartje!

Ik wens je een bloeiend 2021 toe!

Groetjes,
Nina